Æstetikken findes i detaljen: Dilatationsfugen – en lille detalje med stor arkitektonisk betydning
Arkitekter og bygherrer fokuserer på samspillet mellem mursten og fuger for at skabe unikke bygningsudtryk. Derfor har Ljungdahl sammen med Rikke Ask, Head of Product Management hos teglproducenten, Egernsund Wienerberger, udviklet en ny farve, Urban teglrød, til fugemassen MS 20 Phthalatfri, der bruges til dilatations- og facadefuger.
Når man betragter et flot nyt byggeri eller en veludført renovering, er der ofte lagt stor vægt på detaljen og håndværket. Men desværre ser man alt for ofte, at dilatationsfugen er blevet glemt i den forstand, at farven på fugen ikke matcher den valgte facadesten. Dette ærgrer adm. direktør i Ljungdahl, Thomas Vilmar, der mener, at farven på dilatationsfugen kan ødelægge helhedsindtrykket af et ellers flot og veludført byggeri.
”Kører man gennem København eller en anden dansk by ser man ofte store byggerier, hvor der er tænkt over tingene – helt ned i detaljen, bortset fra dilatationsfugerne, der kan være fuget med en farve, der er helt ved siden af”, forklarer Thomas Vilmar.
Denne erkendelse har ført til et samarbejde mellem Ljungdahl og Rikke Ask, der er arkitekt og Head of Product Management hos teglproducenten, Egernsund Wienerberger. I fællesskab har de udviklet en ny fugefarve ved navn Urban teglrød. Baggrunden for dette samarbejde er den øgede efterspørgsel på en farve, der kan skabe harmoniske overgange, tone-i-tone-detaljer og “skjulte” facadefuger, der matcher de moderne røde mursten.
”For det er jo et samspil. Arkitekterne efterspørger, udover at vi selvfølgelig taler om mursten, noget mere viden om fuger. Det er jo, fordi man faktisk oplever fugen som en udfordring, fordi den er en stor del af murværket og derfor er en beslutning, der skal træffes. Det er noget af det, der virkelig kommer fokus på – samspillet mellem teglstenen og fugen og dermed også dilatationsfugen”, siger Rikke Ask.
Urban teglrød er skabt med henblik på at skabe den rette røde nuance, der matcher de brune og rust-røde toner i de moderne røde mursten. At skabe den perfekte røde nuance til fugemassen, der harmonerer med de røde mursten, er en balanceakt. Det er vigtigt at undgå, at fugefarven bliver for blå eller violet. Derfor skal den røde nuance primært præges af gule undertoner uden at blive for orange. Thomas Vilmar mener, at Ljungdahl har ramt netop denne balance og nuance med farven Urban teglrød.
”Farven på dilatationsfugen i murværket bør være en beslutning, der ligger hos arkitekten, fordi den ellers kan ødelægge helhedsindtrykket af et flot og veludført byggeri. Ofte bliver der ikke taget en beslutning om farven, da den ikke er en nødvendighed, men der er ingen grund til ikke at tage en aktiv beslutning, der understøtter de andre arkitektoniske valg på byggeriet” udtaler Thomas Vilmar.
Tilbage til “rød”-derne
Udviklingen af Urban teglrød bygger på den aktuelle trend med røde farver, der har præget projektbyggeriet de seneste år. Dette skyldes blandt andet, at det ler, der udgraves i Danmark, brænder rødt og gult, hvilket afspejles i byggeriet Den stigende popularitet af røde mursten i byggeriet kan også ses som en modreaktion på tidligere trends med kølige, lyse byggematerialer.
”En tendens er jo ofte en modreaktion. Nu har vi været i det her hvide, lyse, grå, beige, så skal man noget andet. De røde mursten fungerer bare godt i det blege skandinaviske lys, fordi de bidrager med noget. De giver noget varme og kraft, man ikke får fra de kølige mursten. Røde mursten ser altid godt ud – uanset om det regner eller sner eller er overskyet.”, forklarer Rikke Ask.
Den røde mursten, fremstillet af dansk ler, repræsenterer også en tilbagevenden til vores rødder og det oprindelige. Ifølge Rikke Ask afspejler denne tendens og tilbagevenden til det enkle og nøjsomme også den bæredygtige dagsorden, der præger byggebranchen:
”Bæredygtighedsagendaen, der præger hele byggebranchen, ses også her i form af sådan en lidt ny nøjsomhed i forhold til materialeforvaltning. Man går ikke bare ud og køber et guldbadeværelse, hvis man faktisk godt kan bruge det, der er i forvejen med et par småjusteringer. Der er en tilbagevending til noget, der er simpelt. Og så bruger man det på en fed måde – og det er det samme med byggeriets farver. Det er stadig helt klart de røde nuancer, det naturlige, det brunlige.”
Urban teglrød, den nye fugefarve udviklet af Ljungdahl, passer derfor perfekt ind i den nuværende farvetrend og understøtter samtidig bæredygtighedsagendaen i byggebranchen. Fugemassen, MS 20 Phthalatfri, er ftalatfri og kan anvendes i DGNB-certificerede bygninger. Den er også registreret i databasen for byggeprodukter, der kan indgå i Svanemærket byggeri.
Farven på fugen skal understøtte arkitekturen
Arkitekter og bygherrer lægger i stigende grad vægt på detaljeringen i murværket. Der arbejdes med fugen og murværkets forbandt for at udtrykke den ønskede arkitektur. Det er en udvikling, der kan ses i nyere bykvarterer som Nordhavn, Carlsberg Byen og Grønttorvet, hvor samspillet mellem murværket og fugen er i fokus i det avancerede murværk, hvor arkitektonisk detaljering og mønstre spiller en central rolle.
Det er derfor afgørende, at farven på fugen understøtter arkitekturen og det udtryk, der ønskes i byggeriet. Rikke Ask påpeger, at der er en stigende fokusering på detaljer i murværket på en ny og anderledes måde:
“Vi ser en tilbagevenden til det helt simple og enkle udtryk – grundstenen, den røde mursten. Men samtidig arbejder man med fugen og murværkets mønster for at udtrykke det, man ønsker.”
Det er tydeligt, at dilatationsfugen er en lille detalje med stor arkitektonisk betydning. Valget af fugefarve bør derfor være en bevidst beslutning, der bidrager til at understøtte byggeriets udtryk og visioner.
”Når man laver et avanceret murværk – der ikke bare er et tapet – så bliver fugen en medspiller. Og når man laver den investering, er der jo ikke penge at spare på fugen. Det er kun beslutningen. Man skal være opmærksom på at vælge en fugefarve, der matcher eller er med til at understøtte byggeriet og det udtryk man gerne vil have frem”, uddyber Rikke Ask.
Med fugefarven, Urban teglrød, tilbyder Ljungdahl et værdifuldt redskab til at skabe en harmonisk og æstetisk fugeløsning i byggeprojekter, hvor fugefarven spiller en vigtig rolle i et avanceret murværk.
Vil du vide mere?
Seneste blogindlæg
Danmarks eneste flydende dampspærre med TGA
Ljungdahl AIRBLOCK ® Flydende dampspærre hæver standarden med Teknisk Godkendelse til Anvendelse (TGA) Den flydende dampspærreløsning, Ljungdahl AIRBLOCK ®, anvendes i stadig stigende grad, siden...
Teknisk Konsulent til Ljungdahl
Ljungdahl A/S søger en teknisk sælger til byggebranchen København & Sydsjælland – skab værdi i hele byggeprocessen Vil du have stor indflydelse hos Ljungdahl som er en del af en...
BR23 – bæredygtighed en afgørende faktor
Nytænkning af traditionelle byggemetoder afgørende i bæredygtigt byggeri Ved årsskiftet træder BR23 i kraft og gør bæredygtighed til en afgørende faktor i byggeriet. Nye, øgede krav gør, at...