Håndværkerne skal kunne være stolte af et veludført tætningsplan

 

Tætningsspecialisten Ljungdahl A/S dropper dampspærrefolier i genbrugsplast og vil sætte endnu mere fokus på vigtigheden af dampspærre og kvaliteten af dampspærreprodukterne i markedet, så de understøtter det håndværksmæssig godt udførte tætningsplan.

En korrekt monteret dampspærreløsning med de rigtige materialer er helt afgørende for en bygnings tæthed. Fejler materialerne eller er løsningen ikke udført korrekt, kan det føre til store energitab og svamp i konstruktionen.

Siden indførslen af bygningsreglementet for 2018, BR18, har tætningsplaner og bestemmelser fået langt mere opmærksomhed end tidligere. Men da det fortsat kun er 55 procent af alle huse, der består en Blower Door-test, tyder meget på, at dampspærre og tætningsplaner for konstruktionerne fortsat udgør et problem for byggebranchen. Det vil fuge- og tætningsspecialisten Ljungdahl A/S være med til at lave om på.

– Håndværkerne skal føle stolthed ved en godt udført dampspærre på linje med andre traditionelle håndværker-færdigheder, som for eksempel det at være god til at fuge, lægge et plant og smukt gulv eller at lave den perfekte murkrone. Det vil vi slå et slag for og første skridt er at give dem de rette materialer at arbejde med, siger Thomas Vilmar, der er direktør i Ljungdahl A/S.

 

Når genbrug ikke er klimavenligt – Ljungdahl dropper dampspærrefolier i genbrugsplast

 

Når der skal vælges en dampspærreløsning, står valget typisk mellem produkter af jomfruelig plast eller produkter af genbrugsplast. Hos Ljungdahl har man i samarbejde med dampspærre-eksperterne fra Kliima dog taget et klart valg og har udviklet en ny dampspærrelinje, som kun består af jomfruelig plast. Det er der en særlig grund til, fortæller Morten Kudahl, der er medindehaver og produktansvarlig hos Kliima.

 

– Kun med 100 procent jomfrueligt materiale kan man være sikker på sammensætningen, kvaliteten og holdbarheden af dampspærre og opnå det bedste udgangspunkt for et godt indemiljø for bygningens brugere samt et resultat, der kan holde i mange år, siger Morten Kudahl.

I en undersøgelse fra Statens Byggeforskningsinstitut om PE foliers egenskaber konkluderer instituttet, at 40 procent af de undersøgte dampspærrer af genbrugsplast var defekte, hvilket ikke var tilfældet for nogen af de undersøgte dampspærrer af jomfrueligt materiale.

– At tænke i genbrug er ofte godt, og i dette tilfælde endda også billigere. Men med dampspærre af genbrugsfolier opvejer den lille prisforskel ikke den risiko, der følger med ved at købe et potentielt defekt materiale. Og skal dampspærren skiftes efter få år, er hele idéen med genbrug alligevel spildt, fortæller Johnny Lundgreen, som udover at undervise i dampspærre, vindspærre og undertag på Roskilde Tekniske Skole, også fagligt udtaler sig i ankesager i byggeriet.

 

 

Efteruddannelse og eksperthjælp

Johnny Lundgren er enig med Thomas Vilmar i, at det vil være godt for byggebranchen at give dampspærrerne endnu mere opmærksomhed.

 

– Generelt er danske håndværkere blevet bedre til at montere dampspærre, men der er fortsat brug for, at emnet bliver italesat. At dømme ud fra ankesagerne om utætte og beskadigede dampspærre, der fortsat er i byggeriet, kan jeg kun sige, at vi desværre er langt fra at være i mål. Vi bør arbejde på at hæve bundniveauet, siger Johnny Lundgreen.

 

De tre eksperter har disse råd til håndværkerne:

  • Vælg de rette tætningsløsninger til projektet. Benyt dig af muligheden for at få hjælp af leverandøren, da de ved rigtig meget om deres produkter, og hvordan man benytter dem bedst muligt. Der kommer konstant ny viden og nye produkter til, så hold dig opdateret gennem uddannelsessystemet og de mange kurser, der tilbydes af forskellige eksperter.
  • Håndter produkterne fornuftigt. Uanset dampspærrens kvalitet, er håndværkernes behandling af dem på byggepladsen afgørende for, om de også holder tæt i konstruktionen. Så håndter dampspærren på samme vis som med andre skrøbelige materialer.
  • Vær stolt af dit arbejde med tæthedsplaner og dampspærre. Det gælder både for entreprenøren og håndværkeren, at udførslen af tæthedsplanerne er meget vigtige for bygningens levetid og indemiljøet for bygningens brugere, så læg samme energi i udførslen af tæthedsplanet som med de andre traditionelle håndværksmæssige færdigheder, der benyttes i arbejdet

 

Læs mere om Ljungdahl Dampspærresystem her

 

Vil du vide mere?

6 + 3 =

Ring eller skriv til os

Se flere blogindlæg

FSO Fugeguide – Styr på fugeforhold

FSO Fugeguide – Styr på fugeforhold

Har du styr på dokumentation og kvalitetskrav til dit fugearbejde? Dokumentation, krav og regler fylder mere og mere i fugefaget. Fugeentreprenører skal ligesom andre entreprenører kunne...

læs mere
Ljungdahl 50 år …en tæt forbindelse

Ljungdahl 50 år …en tæt forbindelse

Ljungdahl 50 år: Fremtidssikrede løsninger og relationer er nøglen til fortsat vækst I denne måned fejrer Ljungdahl 50 år som producent, leverandør og rådgiver af tætnings- og fugeprodukter til den...

læs mere
Udfordringer ved renovering – OUTFRAME

Udfordringer ved renovering – OUTFRAME

Udfordringer ved renovering løses med Ljungdahl OUTFRAME® vinduesfalssystem Ljungdahl OUTFRAME® sikrer hurtig og problemløs montage af vinduer i byggeprojekter. Vinduesfalssystemet minimerer...

læs mere
Specialfugemasser holder downtiden nede

Specialfugemasser holder downtiden nede

Specialfugemasser holder downtiden nede og byggerier af store betonelementer sammen Netop nu er et af Danmarks største fritstående parkeringsanlæg i fuld gang med at blive opført på Amager. Et...

læs mere